CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Tuesday, August 9, 2011

I like you. A lot.


Nana nak bercerita tentang salah seorang student Nana. He is one of the very few yang boleh bertutur dalam Bahasa Inggeris. Masa Public Speaking tadi, speech dia buat Nana rasa agak sedih. 

"My name is  ____. I am from Thailand. I love Thailand. I love Bangkok. I hate Malay. I hate Malay people. I hate Malay students. They treat us, Thai students badly. When the Malay students lost their things, we will be punished under the sun. But when we lost our things, no one listen to us. I hate Malay students. I want to go back to Bangkok but my parents ask me to stay here."

Apa yang terlintas di fikiran Nana, pasti dia rasa sangat dianaktirikan. Sedihnya Nana kalau jadi dia. Pergi belajar di negara orang, dah rasa sakit hati setiap hari. Entah lah. Nana takmau komen la macam mana sebenarnya layanan terhadap pelajar-pelajar asing ni. Nana baru saja mula kerja, tak berani nak cakap banyak. Banyak lagi yang Nana tak tau.

"I am a Malay too," Nana kata bila dia habis berucap.

Dia diam sekejap, sebelum dia balas.

"I like you, Teacher. A lot. I'm sorry if you're angry with my speech,"

 And he smiles, buat Nana rasa lega sangat-sangat.

headphone : f(x)'s Hot Summer

2 comments:

Nani Othman said...

hah. malay ka apa ka, asal buruk kelaku memang layak dibenci. pleaselah. tanah ni memang tanah kita, tapi depa bayar yuran skolah. they deserve better. wtf la some people.

aku pun malay, ok? tapi kalau macam ni punya attitude, aku tak sokong.

Nana Othman said...

betoi. and in fact, international students punya yuran lagi mahal. depa sepatutnya dapat yang terbaik. mesti mak ayah depa sedih kalau tau~. haih..

Post a Comment